ВЗЕМИ И НАПРАВИ

Щъркелът е образ, който често е пресъздаван в различни изделия, както от любители, така и от майстори. А за децата - любимо. Предлагаме ви различни идеи за превъплатяване на щъркела - както в изделия за украса, така и обличане, храна и т.н. На анимацията ще видите как се твори в нашата щъркелова работилничка и как щъркелът се превръща в символ на приятелство и сръчност.

Разгледайте нашите предложения за различни изделия. Материалите са бюджетни, могат да се използват ествени материали, които да подберете от разходка сред природата.

Пишете ни за вашите предложения. Нека нашите любимци, за живота на които може да научим от природата. Прекрасни, силни, интересни, щъркелите са истинската красота на природата около нас.

ПРОЛЕТНА РАБОТИЛНИЧКА

Един от най-подходящите моменти, в които може да се използва мотивът за щъркела е пролетта. Изработката на мартенички, сувенири за първа пролет могат да доставят удоволствие.

От пластмасови чинийки могат да се изработят щъркелчета, които да украсят в пролетен дух помещенията.

И най-важното докато работим, да бъдем приятели и да вярваме, че заедно можем да направим по-добър и по-красив света около нас. Разгледайте снимките от нашата "пролетна работилничка".

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДЕКОРАЦИЯ

Предлагаме ви напълно беплатни изображения, които можете да свалите и да използвате, за да направите печат върху блузка, чаша или предмет, който да подарите на приятел. Това са рисунки на щъркели, които станаха любими на много хора по целия свят. Това са нашият Вихрен и Снежка от Ярлово, Букачек и Барунка от Младе Буки, Ян и Яника от Карула, Чапатко и Драгун от нашето приключение.

Букачек и Барунка

Чехия

Вихрен и Снежка

България

Ян и Яника

Естония

Чапатко и Драгун

България

МАРТЕНИЧКИ

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. Най-популярна и до ден-днешен е представата, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче или щъркел за първи път през пролетта. Когато видят летящ щъркел, децата викат: „На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве“. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви добре – сякаш „хвърчи“.

ДЕКОРАЦИЯ

Предлагаме ви идеи за украса, декорация, изработка на различни изделия с мотив на щъркел. Цветовете на щъркела са подходящи за всеки сезон, разбира се през зимата също могат да се реализират някои идеи. Пролетта и лятото са най-подходящи за настояшата тема. Могат да се правят чрез квилинг красиви картички, рисувани плочки, градинска декорация. Подготвили сме и кухня, която също може да се свърже с щъркела.

Блузата е декорирана с изображение на Вихрен от село Ярлово - станал любим на много хора и е подарена на собственика на гнездото Тодор Дишлиев.